De Fietsers

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een fietshelm?

Een fietshelm dragen tijdens het fietsen is heel erg verstandig en gelukkig doet (bijna) iedereen dit tegenwoordig. Want met fietsen kunnen nare ongelukken gebeuren. Zo kan je over een tak vallen, uitglijden of je balans kwijt raken. Valpartijen gebeuren op verschillende snelheden en hoe harder je gaat hoe erger de gevolgen kunnen zijn als je op je hoofd valt. Dit is belangrijk om mee te nemen in je keuze. Rijd jij vaak rondjes met 40 km/h dan is betere veiligheid belangrijker dan wanneer je met 25 km/h rijdt.

    Wat is belangrijk bij het kopen van een fietshelm?

    Fietshelm

    Ten eerste ligt het eraan wat jij wilt. Wil jij een fietshelm die zo aerodynamisch mogelijk, zodat jij zo snel mogelijk kan gaan of wil jij gewoon zo veilig mogelijk op de fiets kunnen zitten. Ook ventilatie, mooi design, verstelbaarheid enzovoort kunnen een rol spelen. 

    Wanneer jij vooral zo veilig mogelijk de deur uit wilt gaan, is het verstandig om een fietshelm te kiezen die voorzien in van het MIPS of SPIN systeem. Het MIPS en SPIN systeem zorgen ervoor dat wanneer jij valt op je hoofd. De helm als het ware een beetje meebeweegt met de val waardoor de kracht die op je hoofd komt, bij zo’n val een stuk minder is. De helmen met het MIPS of SPIN systeem zijn vaak ook net iets zwaarder dan andere helmen, maar dan zijn ze dus wel veiliger. 

    Als jij het belangrijk vind dat de ventilatie goed is in de helm, zodat je hoofd niet snel oververhit raakt bij het fietsen. Dan is het belangrijk een helm te nemen met veel (ventilatie) gaten dit zorgt ervoor dat je veel lucht binnenkrijgt en dus wat verkoeling hebt. Aerodynamische helmen hebben vaak (bijna) geen ventilatie gaten. Deze gaten gaan simpel weg ten koste van de aerodynamica, dus het is belangrijk om voor jezelf te weten wat voor jou belangrijker is: Ventilatie of aerodynamica?

    Belangrijke details

    De meeste fietshelmen zijn prima zelf af te stellen, maar als dat niet zo is gaat dat natuurlijk ten koste van het comfort en de pasvorm. Let hier ook goed op. Vaak zijn het de goedkopere helmen die je minder/niet kan verstellen.

    Ook is het erg belangrijk wat de afmetingen van jou hoofd zijn. Bij elke helm is te zien voor wat voor afmetingen ze geschikt zijn. Sommige helmen zijn ook alleen in 1 maat beschikbaar dus let er dan nog beter op.

    Belangrijk is ook dat je het beste om de 5 jaar een andere helm kan kopen. Na ongeveer 5 jaar is een helm namelijk uitgedroogd en breekt hij wanneer je valt een stuk sneller en loop je dus meer gevaar. 

    Ben jij opzoek naar een racefiets helm? Bekijk de 5 beste racefiets helmen van het moment. 

    Verschil tussen MTB en racefiets helm

    mtb helm

    Het verschil tussen een MTB en een racefiets helm zit hem vooral in het klepje aan de voorkant van de helm. Dit klepje wordt ook wel het vizier genoemd. Het klepje beschermt je tegen de zon en het vuil. Wanneer je in het bos bent en er staat felle zon dan is dit heel irritant en heeft invloed op je zicht. Daarnaast kan er ook vuil in de ogen komen, waar je op de racefiets natuurlijk een stuk minder last van hebt.

    Ook komt het de laatste jaren vaker voor dat de helmen een beetje een andere vorm krijgen. Vaak wordt vooral de achterkant van de helm een stukje lager bij de MTB helm. Dit komt omdat je bij een valpartij bij het mountainbiken vaak over de kop slaat en wat extra bescherming aan de achterzijde is dan zeker niet verkeerd. Bij het wielrennen maak je vaker een schuiver, bijvoorbeeld een bocht die je niet kan houden.

    Ben je opzoek naar een MTB helm? Bekijk de beste MTB helmen van het moment. 

    Wat is het verschil tussen de goedkopere en duurdere helmen

    racefiets helm

    Een duurdere helm wil natuurlijk lang niet altijd zeggen dat hij beter is. Wat vaak voorkomt is dat het verschil in prijs voorkomt uit verschil in vooral aerodynamica, ventilatie en gewicht.

    Aerodynamica is echt iets wat de laatste jaren steeds populairder is geworden. We kijken steeds meer naar details. Maar aerodynamica kost natuurlijk geld en niet een beetje ook. Je moet de helm natuurlijk heel goed testen in de windtunnel en vervolgens weer aanpassen zodat hij nog minder luchtweerstand heeft. 

    Aerodynamica is dus duur, maar gaat vaak ook ten koste van de ventilatie. De ventilatie is namelijk vooral goed als er genoeg ventilatie gaten zijn en ventilatie gaten zorgen weer voor meer weerstand. Vaak hebben de duurdere helmen wel een goede ventilatie en weten de aerodynamica en de ventilatie goed te verdelen.

    Als laatste hebben we nog het gewicht. Dit spreekt wel een beetje voor zich. Over het algemeen zijn de goedkopere fietshelmen nou eenmaal wat zwaarder en de duurdere fietshelmen wat lichter. Dit verschil zit hem vooral in het materiaal dat wordt gebruikt voor de helmen. Duurdere helmen gebruiken vaak ook duurder materiaal. Hierdoor zijn de productie kosten hoger en de uiteindelijk prijs natuurlijk ook. 

    Voor de beste MTB en racefiets helmen heb ik een artikel gemaakt. Klik hier voor de beste racefiets helmen en klik hier voor de beste mtb helmen.

    4 reacties