De Fietsers

Waar moet je opletten bij het kopen van een fietstrainer

Houd jij er niet van om met slecht weer als regen en kou te fietsen buiten? Dan is een fietstrainer voor jou de perfecte oplossing. Ook voor de echte fanatieke fietser is het geen overbodige luxe om met weersomstandigheden als sneeuw, harde regen of extreme kou binnen te kunnen fietsen. 

Fietstrainers heb je in verschillende soorten deze zijn te onderscheiden in 4 groepen: De rollerbanken, de Basic fietstrainers, Smart fietstrainers en de Smart Bike fietstrainers. Deze groepen hebben verschillende functies en er zit dan ook een aanzienlijk verschil in prijs tussen deze groepen.

Verschillende soorten fietstrainers

Allereerst heb je de rollerbanken. Dit zijn de meest simpele fietstrainers en hebben dan ook bijna nooit een aanpasbare weerstand. Wel zijn de rollerbanken de goedkoopste fietstrainers en vaak erg makkelijk mee te nemen. De rollerbanken zijn heel erg geschikt voor warming-ups en cooling-downs.

Als tweede heb je de Basic fietstrainers. Bij de basic fietstrainers kun je wel weerstand instellen en dit gaat handmatig via een hendel op het stuur. Het grootste nadeel aan deze fietstrainer is dat hij niet te koppelen is aan trainingssoftware. Wel kun je zonder netstroom gaan fietsen en het prijsniveau is een stuk lager als de smart fietstrainers en Smart Bikes.

Smart fietstrainer

Dan komen de Smart fietstrainers. Smart fietstrainers zijn tegenwoordig toch wel het meest populair onder de fietsers. Dit is voornamelijk te danken aan de connectiviteit met trainingssoftware. Vooral de trainingssoftware app zwift is erg populair. Ook meet de smart fietstrainer je vermogen en snelheid. Onder de smart fietstrainers heb je ook nog 2 varianten. Namelijk de On-wheel fietstrainers en de direct drive fietstrainers. Hierbij zit je met je achterwiel tegen een remrol aan en een direct drive fietstrainer vervangt je hele achterwiel. Het voordeel van de direct drive fietstrainer is dat je hiermee over het algemeen meer weerstand mee kunt trappen en dat je niet kan wegglippen met je achterwiel, wat bij de wheel-on fietstrainer wel kan gebeuren. Het nadeel van de direct drive fietstrainer is dat de prijs een stukje hoger ligt.

Als aller laatste heb je de Smart Bikes. De Smart Bike is de meest uitgebreide fietstrainer en geeft jou het aller beste en de meest realistische fietsbeleving. Hij heeft alle functies van de smart fietstrainers, zoals de connectiviteit met trainingssoftware en het meten van vermogen en snelheid. De Smart Bike is een fiets en fietstrainer in één. Het nadeel van de Smart bike is toch wel de prijs en daarnaast moet je ook maar de ruimte hebben voor zo’n Smart Bike.

Waar moet je op letten?

Nu je weet welke typen fietstrainers er zijn wil je natuurlijk ook weten waar op moet gaan letten. Want in de typen fietstrainers zit onderling natuurlijk ook nog verschil. Hieronder bespreek ik een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het kopen van een fietstrainer.

Wat wil je uitgeven?

Dit is zeker het eerste punt waar je op moet gaan letten bij het aanschaffen van een fietstrainer. De prijzen van de fietstrainers liggen dan ook ver uit elkaar. Heb jij weinig te besteden? Dan is het verstandig om vooral naar de rollerbanken en de basic fietstrainers te kijken. Wanneer je veel geld te besteden hebt kun je gaan kijken naar de smart fietstrainers en Smart Bikes.

Wattages en hellingspercentage

Bij rollerbanken hoef je hier zeker niet op te letten, want daar kun je gewoon gaan fietsen zonder verschil in weerstand. Maar bij de andere fietstrainers is dit wel degelijk van belang. Wil jij keihard kunnen sprinten en steile klimmen kunnen trotseren dan is het verstandig een fietstrainer te kopen met een hoog maximaal wattage die je erop kan leveren en een maximaal helingspercentage die voldoet aan jou wensen. Wil jij gewoon goede duurtrainingen afleggen op je fietstrainer dan hoef je hier niet zo op te letten. Op de meest simpele fietstrainers kun je namelijk al zo’n 500 Watt leveren.

1200x1184
Connectiviteit

Het is natuurlijk erg handig en leuk als je na je fietsrit je trainingsgegevens nog kan terug vinden. Dit kan overigens niet bij alle fietstrainers. Je hebt hier voor een trainingsoftware app voor nodig. De fietstrainers worden verbonden via bluetooth/ANT+ /ANT+ FE-C verbindingen en hiermee kan je de trainer de connecten met de trainingssoftware apps als Zwift.

Als je graag trainingssoftware wilt gebruiken dan moet je hier dus wel even goed op letten.

Geluid

Ook zit er tussen de fietstrainers verschil in geluid dat ze produceren. Meestal is het zo dat de goedkopere modellen het meeste geluid maken. Dat komt simpel weg omdat bij duurdere modellen meer geld is geïnvesteerd om het apparaat zo stil mogelijk te maken. Ik heb zelf ook heel lang een goedkope fietstrainer gehad en hij werkte naar behoren, maar hij maakte wel echt een enorme herrie. Voor mij wonend in een vrijstaand huis is dit nog mogelijk. Wanneer jij in een flat woont dan is het zeker aan te raden een wat stillere fietstrainer aan te schaffen.

Compatibiliteit

Het is natuurlijk zeker niet onbelangrijk dat je fiets wel op de fietstrainer past. Vaak passen alle racefietsen en zelfs MTB’s wel op de fietstrainer, maar het is toch altijd wel handig om even te checken voor wat de fietstrainer is geschikt. Kijk dan even of jou wielen erop passen. Ook hebben de nieuwere en duurdere fietsen vaak steekassen en geen snelspanners meer. Dit hoeft geen probleem te zijn. Maar bij vrijwel alle wheel-on fietstrainers dien je er dan wel een aparte adapter bij te kopen, wat nog al eens vergeten wordt. 

Handige trainingsaccessoires

Er zijn ook nog een aantal dingen waar je niet op hoeft te letten bij het kopen van een fietstrainer, maar die wel erg handig zijn om erbij te hebben. 

Als eerste is een trainingsband onmisbaar. De wheel-on fietstrainers zijn er eigenlijk niet voor gemaakt om met je normale fietsband op te gaan fietsen. Een aparte trainingsband is aan te raden. Deze bieden meer grip en voorkomen dat je band wegglipt tijdens het fietsen. Bij wheel-on fietstrainers is het dan ook wel handig om een apart trainingswiel te hebben met deze trainingsband. Hiermee bespaar je een hoop omwissel tijd en moeite.

Daarnaast is goede ventilatie zeker geen overbodige luxe. Tijdens het binnen fietsen krijg je dan ook geen wind vlagen over je heen en dit zorgt ervoor dat je snel en veel zult zweten. Goede ventilatie is dan natuurlijk erg handig en fijn.

Als laatste is een trainingsmat ook handig. Dit hoeft niet per se een speciale Tacx mat te zijn, maar zorg gewoon dat je iets onder je fiets hebt, waardoor je zweet niet op de vloer komt. Dit is niet heel fris natuurlijk.

5 reacties