Tijdrijden, wat heb je ervoor nodig?
Tijdrijden is wellicht de meest ingewikkelde discipline in het wielrennen. Zo komt er bij een tijdrit enorm veel kijken. Zo zal je jezelf waarschijnlijk als eerste afvragen wat je ervoor nodig hebt om een goede tijdrit te rijden. Wat voor materiaal je nodig hebt voor het tijdrijden lees je in dit artikel.
Materiaal
Om je (uit de hand gelopen) hobby tijdrijden te beoefenen zal je moeten beschikken over materiaal. Wat jij nodig hebt om te gaan tijdrijden ligt volkomen aan je zelf en je portemonnee, tijdrijden is immers geen goedkope hobby. Toch kun je het zo gek maken als jezelf wilt. Zo kun je er voor kiezen om er alleen een opzetstuurtje bij te kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om een volledige tijdritfiets met dicht achterwiel, aero pak en helm aan te schaffen.
Om je een indicatie te geven over de kosten en de tijdwinst die de verschillende tijdrit attributen je kan opleveren heb ik dat hieronder even overzichtelijk op een rijtje gezet voor je.
Snelpak
Een snelpak ook wel tijdrit pak of aero pak genoemd is een pak waar de fietsbroek en shirt als het ware aan elkaar zitten, waardoor je het pak draagt als een geheel. Dit aero pak zit strak om het lichaam. Ook zitten hier stoffen in die de luchtweerstand van het pak verminderen. Kortom je bent een stukje meer aerodynamisch met ene aero pak. Maar wat scheelt het?
Met een snelheid van 40 kilometer per uur op 40 kilometer scheelt het ongeveer 21 seconden ten opzichte van een normaal fietsshirt en broek. Dit zijn voor fanatieke tijdrijders grote verschillen. Maar voor de gewone wielrenners niet echt noodzakelijke verschillen. Ook zit er een redelijk prijskaartje aan aero pak. Daarnaast zitten er onderling tussen tijdritpakken grote verschillen kwa prijs, Maar voor een goed tijdritpak zal je wel meer als 100 euro moeten betalen. Ook heb tijdritpakken van 200 of zelf 400 euro. Al zal een tijdritpak van 400 euro in de meeste gevallen niet veel sneller zijn als een tijdritpak van 200 euro.
Wat levert het je op?
Wat kost het?
Dicht achterwiel
Toch wel één van de meest bekende tijdritaccessoires is het dichte achterwiel. Als je aan een tijdrit denkt heb je dan waarschijnlijk ook een dicht achterwiel in je hoofd.
Dichte achterwielen zijn dus meer aerodynamisch en leveren je tijdwinst op bij windstil weer, maar vergis je niet! Wanneer er veel wind staat ben je juist minder aerodynamisch en zal je dus juist tijd inleveren. Daarnaast is het dan moeilijker om controle te houden over de fiets.
Maar wat levert het dichte achterwiel op en wat is de prijs van een dicht achterwiel.
Wat levert het je op?
Een dicht achterwiel zal je bij windstil weer ongeveer 29 seconden opleveren bij een snelheid van 40 kilometer per uur over 40 kilometer, Maar bij harde wind zul je juist tijd inleveren.
Wat kost het?
Een dicht achterwiel zal je tussen de 1000 en 2500 euro kosten
Opzetstuur
Een opzetstuur is een zeer betaalbare en effectieve ingreep om als gewone fietser toch een stuk harder te kunnen gaan fietsen. Deze kan je gewoon bevestigen op je gewone racefiets stuur. Een opzetstuur is dan ook echt aan te raden voor beginnend tijdrijders of triatleten.
Het rijden met een opzetstuur scheelt je ongeveer 25 watt ten opzichte van in de beugels. Dit zou je in een tijdrit van 40 kilometer met 40 kilometer per uur ongeveer 2 minuten kunnen opleveren. Een hele hoop tijd dus voor een relatief goedkope prijs.
Wat levert het je op?
25 watt ten opzichte van met de handen in de beugels, wat ongeveer 2 minuten scheelt bij een tijdrit van 40 kilometer met een snelheid van 40 per uur.
Wat kost het?
Tijdrit helm
Een speciale tijdrithelm is er ook voor gemaakt om jou een aerodynamisch voordeel te geven ten opzichte van een normale helm. Een tijdrithelm is erg geschikt voor de wat meer gevorderde fietsers of triatleten, die echt de puntjes op de I willen zetten. Een tijdrithelm is namelijk best prijzig, maar levert je wel redelijk wat tijd op.
Maar wat levert je een tijdrithelm op ten opzichte van een normale helm? Dat zie je hieronder.
Wat levert het je op?
Wat kost het?
TT frame
Ook met het frame van de fiets is tijd te winnen. Zo zijn er speciale TT frames. Deze zijn zo gemaakt dat het frame zo min mogelijk luchtweerstand heeft. Wel is een tijdrit frame een hele grote investering en levert je in verhouding maar weinig tijd op. Dit maakt het geschikt voor veeleisende wielrenners en triatleten voor wie elke seconde telt
Wat levert het je op?
Wat kost het?
De prijs van een tijdritframe ligt erg hoog en zal je ongeveer tussen de 1000 en 3000 euro kosten
3 reacties