De Fietsers

Waar moet je op letten bij een lange fietstocht?

Een lange fietstocht voltooien dat willen we stiekem allemaal. Of het nou een lange toertocht is als de elfstedentocht of gewoon zelf met een paar fietsmaten de fiets op stappen voor een tocht van 100 of misschien nog wel meer kilometer. Het kan allemaal! Maar dan moet je wel voorbereid zijn. Waar je aan moet denken vertel ik in dit artikel. Dus lees gerust verder.

eten tijdens het fietsen
Lekke band fietstocht
drinken tijdens het fietsen

Neem persoonlijke spullen mee

Er kan natuurlijk van alles gebeuren tijdens een fietstocht. Daarom is het belangrijk dat je altijd persoonlijke spulletjes meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan je ID kaart. Wanneer je bijvoorbeeld een verkeersongeluk hebt dan kan er gevraagd om je ID kaart. Ook je pinpas is altijd handig om mee te nemen. Zo kan het zijn dat je te weinig eten hebt meegenomen. Dan kun je zo altijd nog ergens wat eten kopen. 

Eet en drink genoeg tijdens en voor het fietsen

Wanneer je lange fietstocht gaat rijden is het heel belangrijk dat je de koolhydraten gaat aanvullen. Dit komt omdat het bloedsuikergehalte gaat dalen wanneer jij aan het fietsen bent. Wanneer je dan geen koolhydraat rijke voeding neemt dan daalt het bloedsuikergehalte snel en zal je een vermoeid gevoel beginnen te ervaren. Vaak denken wielrenners en mountainbikers dat dit komt doordat ze te weinig duurtrainingen hebben gedaan. Dit is dus in de meeste gevallen niet zo. Ook is het zo dat een normale bloedsuikerwaarde zeer belangrijk is voor de stofwisseling van vetten. Want wanneer de bloedsuikerwaarde te laag is kan er door het suikertekort geen vetten worden verbrand. Het lichaam gaat dan over op je spieren. De spiereiwitten worden zo omgezet in koolhydraten. Dit wil je natuurlijk zeker niet. Uiteindelijk leidt dit ook tot de beruchte hongerklop.

Daarom is het belangrijk om voldoende goede voeding binnen te krijgen gedurende je fietsrit. Goede fietsvoeding is bijvoorbeeld een energie gel, banaan, mueslireep, kruidkoek, sportdrank, water enzovoort. Je moet eigenlijk al voor je honger krijgt gegeten hebben. Zo is het ideaal om licht te eten na elk kwartier a half uur vanaf 45 minuten van je rit. 

Drinken is ook heel belangrijk. Je moet namelijk niet teveel vocht verliezen tijdens je fietstocht. Hier zal je namelijk veel hinder van kunnen ondervinden. Zo presteer je vanaf 2% vochtverlies aanzienlijk minder en zal je dus meer moeite moeten doen om het zelfde tempo te kunnen aanhouden. Drinken kun je het best doen in kleine hoeveelheden om de 15-30 minuten. Je lichaam kan ook maar 70-90 koolhydraten per uur opnemen dus het heeft ook geen zin om veel meer te koolhydraten dan dit in te nemen.

eten tijdens het fietsen

Verdeel je krachten

Dit klinkt natuurlijk logisch maar zeker als je voor het eerst of voor het eerst na lange tijd weer een keer een lange fietstocht gaat rijden gebeurd het nog weleens dat men zichzelf in het begin een beetje overschat. Daarom is het verstandig om in het begin lekker rustig aan te doen en eventueel minder kopwerk te doen dan je ploegmaten. Je kunt dan ook beter in het begin iets te rustig doen en op het eind iets over hebben dan dat je in het begin met je krachten smijt en zo de fietstocht niet uit kan rijden.

Fiets je met ploegmaten of vrienden? Dan is het belangrijk om je niet gek te laten maken of je te laten meeslepen in het tempo. Weet het te zeggen als het te hard gaat en ga niet onnodig veel kopwerk doen als dat eigenlijk te zwaar is voor je. Uiteindelijk willen je fietsvrienden en/of ploegmaten ook dat ze thuiskomen met een lekker ritje achter de rug en niet dat er op een gegeven moment alleen maar gewacht moest worden op iemand die in het begin z’n kruid heeft verschoten.

Zadeltasje met handige spullen

Als er één ding is dat alle wielrenners haten dan is het wel een lekke band. Wanneer je dan geen binnenbandje bij je hebt dan heb je echt een probleem. En zeker als je de deur uit gaat voor een lange fietstocht dan kan het natuurlijk zomaar gebeuren dat je lek rijdt op een grote afstand van thuis. Dan zal je dus opgehaald moeten worden mits dat mogelijk is. Gelukkig kunnen we een lekke band ook simpel repareren. Gewoon een binnenbandje meenemen namelijk! Ook heb je dan een pompje nodig om de binnenband op te pompen en een bandenlichter om de band er af te halen.

Ook kun je wat inbussleutels in het zadeltasje doen. Zo kun je onderdelen van je fiets vastdraaien als ze los komen te zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je zadel of je schoenplaatjes. Ook hebben de moderne racefietsen steeds vaker wielen met steekassen. Hierbij heb je ook een inbussleutel nodig om een binnenbandje te vervangen. 

Voorkennis is alles

Je hebt waarschijnlijk van te voren een route uit gestippeld. Handig is om van tevoren dan even te kijken waar de zwaarste stukken met bijvoorbeeld klimmen, kasseien of tegenwind zich plaatsvinden. Moet jij bijvoorbeeld in het laatste gedeelte van je fietsrit tegen de wind in fietsen en ook nog veel hoogtemeters maken? Dan is het verstandig om je energie te besparen tot dit moment. 

Ook is het handig om je route zo in te plannen dat het laatste stuk van de route met de wind mee is. Tegen het einde van de fietstocht ben je namelijk altijd al een stuk meer vermoeid en om dan nog tegen de wind in te fietsen kan zeer onprettig zijn zeker bij harde wind.

Eén reactie