De Fietsers

last van de knieën tijdens het fietsen

Veel wielrenners en mountainbikers kennen het inmiddels: Last van de knie tijdens en/of na het fietsen. De pijn in de knie kan verschillende oorzaken hebben. Ook het gedeelte van de knie waar je last kan hebben verschilt heel erg en heeft direct invloed op de oorzaak.

De verschillende oorzaken en mogelijke oplossingen lees je verder in dit artikel.

zadelhoogte
beenstukken
fietsschoenen

Oorzaken

Pijn in de knie kan dus meerdere oorzaken hebben. De voornaamste oorzaken zijn: overtraining, verkeerd afgestelde fiets, verkeerd afgestelde schoenplaatjes en slecht materiaal.

#1 Overbelasting

Overbelasting is vaak de oorzaak van blessures en dat is bij de knie blessure tijdens en na het fietsen niet anders. Dit is dan ook de meest voorkomende oorzaak bij deze blessure. Overbelasting wil zeggen dat je meer of te hard traint dan je eigenlijk aan kan. Dit gebeurt vaak door in een te kort tijdsbestek teveel te willen doen. Vaak zal je bij overbelasting vooral pijn hebben aan de knie na het fietsen

#2 Verkeerd afgestelde fiets

Een verkeerd afgestelde fiets kan ook lijden tot een pijnlijke knie. Vaak leidt dit tot pijn op de knieschijf dus aan de bovenkant van de knie. Bij pijn op de knieschijf is een verkeerd afgestelde fiets heel vaak de oorzaak. Vaak ligt dit aan de hoogte van het zadel en stuur. Ook kan je last hebben van de achter knie. Dit komt alleen niet heel vaak voor. Dit zou komen door een te hoog afgesteld zadel.

#3 Verkeerd afgestelde schoenplaatjes

Heb je last van de binnenkant of de buitkant van de knie? Dan is er een grote kans dat je schoenplaatjes verkeerd zijn afgesteld. De schoenplaatjes moeten eigenlijk zo zijn afgesteld dat de voeten een rechte beweging maken. Staat je voet te ver naar binnen of naar buiten ingeklikt? Dan leidt je risico tot een vervelende pijn in de knie. 

Hoe kom je van de pijn in de knie af?

Je weet natuurlijk niet altijd wat de oorzaak is van de pijn in de knie. Toch zou je wellicht in de bovenstaande oorzaken kunnen herkennen. Nu je de oorzaken heb gehoord ben je natuurlijk ook benieuwd of je van de pijn in de knie af kan komen

#1 overbelasting

De oplossing voor deze oorzaak is op papier het eenvoudigst. Toch is dit voor veel wielrenners en mountainbikers erg moeilijk. Je zult namelijk even rustiger aan moeten doen. Door even een tijdje rustiger aan te doen kun je al erg goed merken of de pijn al minder of helemaal weg is. Als dit het geval is kun je weer heel rustig beginnen met het opvoeren van de trainingsbelasting. Beter worden kun je immers doen door veel te trainen. Maar als je daardoor een tijd niet meer zou kunnen trainen lever je alleen maar in en dat wil je natuurlijk niet. 

#2 verkeerd afgestelde fiets

Bij pijn in de knie door een verkeerd afgestelde fiets zal je er simpelweg voor moeten zorgen dat je fiets goed is afgesteld. Vaak helpt het al een heel stuk als je het zadel iets omhoog of naar achter zet. Dit kan je doen met de indicator dat je been eigenlijk bijna gestrekt moet zijn als je met de trapper helemaal beneden bent. Je been moet dan als het ware vrijwel gestrekt zijn met een klein knikje naar voren. Verder kan de hoogte van het stuur en het frame ook nog van invloed zijn. Als je er zeker van wilt zijn een goed afgestelde fiets te hebben en dus deze oorzaak van kniepijn uit te schakelen kun je het best een bikefit doen. 

#3 verkeerd afgestelde schoenplaatjes

Bij verkeerd afgestelde schoenplaatjes kun je dus ook last krijgen van de knie. Hier gaat het om de binnenkant en de buitenkant van de knie. Ook dit is op te lossen door de schoenplaatjes juist af te stellen. Het is eigenlijk de bedoeling dat je de schoenplaatjes zo monteert dat de de bal van de voet precies boven de as van de pedaal zit. Wanneer je de schoenplaatjes recht onder de schoen monteert zal je een hele grote kans hebben dat de schoenplaatjes niet juist zijn afgesteld.

pijn in de knie

Mijn eigen ervaring

Zelf heb ik helaas ook ervaring met deze bekende blessure op de fiets. Dit gebeurde in mijn eerste jaar op de racefiets. Dit was niet geheel toevallig achteraf. Ik kwam namelijk zelf helemaal niet uit de wielersport en had ook niet zoveel verstand van de fiets. Dit resulteerde uiteindelijk in pijn in de knie. Op mijn toenmalige fietsclub heb ik toen gevraagd hoe ik hier weer van af zou kunnen komen en wat de eventuele oorzaak hiervan kan zijn. Uiteindelijk werd ik doorgestuurd naar een bikefit. Hier werd ik op de juiste manier op de fiets gezet. Dus met de voor mij geschikte zadel en stuurhoogte. Hierna verdween de pijn heel snel. 

Ook ben ik na deze beginfase op de fiets op een gegeven moment de trainingsuren gaan opbouwen om goed mee te kunnen doen in wielerwedstrijden. Dit opbouwen had ik overigens iets te snel gedaan, waardoor ik dus mijn lichaam en dus ook mijn knieën aan het overbelasten was. Hierdoor kreeg ik ook last van mijn knieën. Gelukkig heb ik bij lichte pijn in de knie al ingegrepen door de trainingsuren te verminderen en daarna langzamer op te bouwen. Dit deed de pijn al verdwijnen.

Door deze ervaringen ben ik er achter gekomen dat het goed op de fiets zitten erg belangrijk is zeker als je veel uren maakt op de fiets. Daarnaast ben ik wijzer geworden met betrekking tot het opvoeren van de trainingsbelasting/uren. Hoop jullie hier zo ook een beetje mee te helpen. 

Conclusie

Door naar de verschillende oorzaken en symptomen te kijken uit dit artikel kun je wellicht al een beetje bedenken welke oorzaak of oorzaken bij jou van toepassing zijn. Wanneer de pijn in de knie wordt veroorzaakt door een verkeerd afgestelde fiets of schoenplaatjes dan zal je snel zijn herstelt van de pijn mits je deze goed hebt afgesteld. Bij overbelasting zal je wat langer onder de pannen zijn met je knie blessure, wat ook wel afhankelijk is van de hoeveelheid pijn in de knie. Hier zal je wat meer geduld voor moeten hebben en zeker niet te snel en te veel willen doen.