De 5 beste hartslagmeters voor fietsers
Wanneer je meer inzicht wil krijgen in je training is een hartslagmeter eigenlijk onmisbaar. Zo kun je goed zien hoeveel energie jouw trainingsinspanningen je hebben gekost en in welke hartslagzones je hebt gereden. Zeker voor gevorderde fietsers is een hartslagmeter echt aan te raden. Professionele wielrenners rijden niet voor niets ook allemaal met hartslagmeter om.
Naast het fietsen zijn hartslagmeters ook goed te gebruiken voor andere sporten. Dus als jij een hardloper, triatleet of een andere sport beoefend lees vooral verder!
Foto
Naam
Voordelen
Garmin HRM-Dual
- Erg accurate hartslagmeting
- Zeer lange batterijduur
- Compatibel met bijna alle smarphones en fietscomputers, dankzij de bleutooth en ANT+ verbindingen
Polar H10
- Ook te gebruiken in het water
- Beschikt over een intern geheugen van 1 trainingssessie, hier hoef je dus niet eens je fietscomputer voor mee te nemen
- Mogelijk om gelijktijdig met twee bluetooth apparaten te verbinden
Garmin HRM-Pro
- Ook te gebruiken tijdens het zwemmen
- Kan met twee bleutooth apparaten tegelijk verbinden
- De meest complete en comfortabele hartslagband van Garmin
- Beschikt over veel extra functies
Wahoo TICKR Stealth
- Mogelijk om met 3 apparaten tegelijk te verbinden
- Weegt maar 48 gram en is dus erg licht
- Led indicatoren aan de bovenzijden geven aan of de sensor verbonden is met het apparaat
Bryton Smart ANT+/Bleutooth
- Hartslagband zit comfortabel om de borst
- Te verbinden met je fietscomputer en je smartphone
- Koppelt snel
Welke past het best bij jou?
Dit hangt af waarvoor je de hartslagmeter wilt gebruiken en je persoonlijke voorkeuren. Wil je ermee gaan zwemmen dan moet hij bijvoorbeeld swimproof zijn. Wanneer je een hartslagmeter wilt die naast de meting ook nog extra functies hebt dan moet je daar naar gaan kijken.
Garmin HRM-Dual hartslagmeter |
- Swimproof: Nee
- Gewicht: 54,5 gram
- ANT+ en Bluetooth verbinding: Ja
De Garmin HRM-Dual hartslagmeter is enorm populair en wordt dan ook erg veel gebruikt. Dit komt omdat de hartslagmeter erg betrouwbaar is en je niet zomaar in de steek laat. Extra en/of speciale functies heeft deze hartslagmeter niet.
De meter is snel verbonden met je fietscomputer of andere apparaten en de hartslagmeting is erg accuraat. Ook hoef je niet bang te zijn dat de batterij zomaar op is. De batterij gaat namelijk wel 3,5 jaar mee, wanneer je hem 1 uur per dag gebruikt. Na deze 3.5 jaar hoef je ook niet een andere hartslagmeter te kopen want je kunt gewoon het C2032 batterijtje vervangen.
Dankzij de ANT+ en bluetooth verbindingen kun je eenvoudig verbinden met alle apparaten en apps die ook over deze verbinding beschikken. Bijvoorbeeld Strava, Zwift, je fietscomputer, smartphone en noem maar op.
Naast dat je met deze hartslagband kan fietsen is hij ook ideaal om te gebruiken voor andere sporten of activiteiten waarbij je het belangrijk vindt om je hartslag te laten meten. Alleen voor het zwemmen is hij niet geschikt. Wel is hij waterbestendig tot 10 meter en dus ook goed te gebruiken bij regenachtige dagen.
Vind jij het gewoon belangrijk dat je een snelle en accurate hartslagmeting krijgt tijdens het sporten en ben jij hiernaast niet op zoek naar extra en/of speciale functies? Dan is de Garmin HRM hartslagmeter voor jou een uitstekende keuze
Voordelen
- Erg accurate hartslagmeting
- Zeer lange batterijduur
- Compatibel met bijna alle apparaten, dankzij de bleutooth en ANT+ verbindingen
Nadelen
- De hartslagmeter is niet swimproof
- Heeft geen speciale/extra functies
Polar H10 hartslagmeter
- Swimproof: Ja
- Gewicht: 51 gram
- ANT+ en bleutooth verbinding: Ja
De Polar H10 hartslagmeter beschikt over erg accurate en stabiele hartslagmeting. Hiernaast heeft de Polar H10 extra functies. Wel is hij wat duurder.
Net als de Garmin HRM-Dual beschikt ook de Polar H10 over erg nauwkeurig en stabiele hartslagmeting. Dit is natuurlijk ook een kenmerk van hartslagbanden over het algemeen. In vergelijking met activity trackers en hardloophorloges is de hartslagmeting een stukje nauwkeuriger maar vooral veel stabieler.
Ook heeft deze hartslagmeter extra functies. Zo krijg je na te verbinden met de polar app te zien of er nog updates beschikbaar zijn die de hartslagband nog nauwkeuriger maakt. Hiernaast heeft de Polar een intern geheugen van 1 trainingssessie, wat inhoud dat je zonder te verbinden met een apparaat je de hartslaggegevens van je laatste trainingssessie kan zien en analyseren. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je de apparaten kwijt bent of liever zonder traint. Als laatst is het mogelijk om te verbinden met 2 bleutooth apparaten tegelijk. De hartslagmeter zendt namelijk 2 bluetooth signalen uit. Dit is ideaal wanneer je aan triathlon doet.
De ANT+ en bleutooth verbinding zorgt ervoor dat je met vrijwel elk apparaat en app kan verbinden. Dit maakt de hartslagmeter geschikt om te gebruiken op andere apparaten/apps als de fietscomputer. Hierdoor kun je natuurlijk ook andere sporten beoefenen. Zelfs zwemmen, deze hartslagmeter is namelijk waterdicht tot 30 meter.
Voordelen
- Ook te gebruiken in het water
- Beschikt over een intern geheugen van 1 trainingsessie, hier hoef je dus niet eens je fietscomputer voor mee te nemen
- Mogelijk om gelijktijdig met twee bluetooth apparaten te verbinden
Nadelen
- Wat duurder
Garmin HRM-Pro hartslagmeter
- Swimproof: Ja
- Gewicht: 49 gram
- ANT+ en bluetooth verbinding: Ja
De Garmin HRM-Pro is de meest uitgebreide en complete hartslagband van Garmin. Naast de zeer nauwkeurige en stabiele hartslagmeting beschikt de HRM-Pro over extra functies. Degelijkheid kost geld en daarom is de HRM-Pro ook relatief duur
De stabiliteit en de nauwkeurigheid van de hartslagmeter komt goed overeen met die van de HRM-Dual. Beide hebben namelijk een uitstekende hartslagmeting. Het verschil tussen de hartslagmeters is dat de HRM-Pro beschikt over extra functies en de band zit iets comfortabeler, maar is ook zeker wat duurder is.
De hartslagmeter is naast het fietsen ook erg geschikt voor alle andere sporten/activiteiten, waarbij jij het belangrijk vind dat je hartslag wordt gemeten. Ook heeft de HRM-Pro tal aan extra functies voor verschillende sporten. Zo worden je hartslaggegevens tijdens het zwemmen opgenomen en wanneer je klaar bent naar je apparaten gestuurd. En kun je na het hardlopen je grondcontacttijd, loop cadans, staplengte enzovoort teruglezen. Ook kun je met meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden. De meter is namelijk voorzien van een dubbele transmissie.
Ook deze hartslagmeter heeft ANT+ en bluetooth verbinding en is dus te koppelen aan vrijwel alle apparaten.
Kortom, Wil jij het best van het best hebben? Dan ben je bij de Garmin HRM-Pro aan het juiste adres. Deze hartslagmeter heeft namelijk een erg nauwkeurig en stabiele meting en heeft daarnaast ontzettend veel extra functies.
Voordelen
- Ook te gebruiken tijdens het zwemmen
- Kan met twee bleutooth apparaten tegelijk verbinden
- De meest complete en comfortabele hartslagband van Garmin
- Beschikt over veel extra functies
Nadelen
- Erg prijzig
Wahoo TICKR Stealth hartslagmeter
- Swimproof: Nee
- Gewicht: 48 gram
- ANT+ en bluetooth verbinding: Ja
De Wahoo TICKR is een beetje te vergelijken met de Garmin HRM-Dual. Beide zijn vooral simpele hartslagmeters die goed hun werk doen namelijk je hartslag meten. Wel heeft deze Wahoo TICKR iets meer functionaliteiten.
Deze borstband meet stabiel en nauwkeurig je hartslag. Overigens moeten we wel concluderen dat de accuraatheid en de duurzaamheid van de Garmin HRM-Dual wel beter is. In tegen prestatie heeft de TICKR wat meer functionaliteiten en is ietsjes lichter. Net als de HRM-Dual is de Wahoo TICKR ook waterdicht en hoef je dus niet bang te zijn voor hevige regenval. Maar helaas geldt ook voor de TICKR dat hij niet te gebruiken is tijdens het zwemmen.
Wanneer de hartslagmeter verbonden is met een apparaat zie je dit aan de LED indicatoren aan de bovenzijden. Ook gaat er een LED indicator branden wanneer je hartslag wordt gemeten. Dit zijn natuurlijk handige extra functie. Hiernaast kun je met 3 apparaten tegelijkertijd verbinden.
Ben jij opzoek naar een simpele hartslagmeter met enkele handige extra functies. Dan is de Wahoo TICKR zeker het bekijken waard.
Voordelen
- Mogelijk om met 3 apparaten tegelijk te verbinden
- Weegt maar 48 gram en is dus erg licht
- LED indicatoren aan de bovenzijden geven aan of de sensor verbonden is met het apparaat
Nadelen
- Niet swimproof
- Minder accuraat en duurzaam dan de vergelijkbare Garmin HRM-Dual
Bryton Smart ANT+/Bluetooth hartslagmeter
- Swimproof: Nee
- Gewicht: 78 Gram
- ANT+ en bluetooth verbinding: Ja
Ook deze Bryton Smart hartslagmeter is er weer eentje die z’n werkt uitstekend doet namelijk je hartslag meten. Hiernaast heeft de meter geen extra functies.
De meting van de hartslag is bij de Bryton erg stabiel en accuraat. Dit natuurlijk ook waarvoor je een hartslag meter koopt. Hiernaast is hij dankzij de ANT+ en bluetooth verbinding erg goed te koppelen met uw gewenste apparaten en apps.
Voornamelijk voor het fietsen en hardlopen is deze hartslagmeter erg geschikt. Tijdens het zwemmen kun je de meter niet dragen. Overigens is hij wel waterdicht en met hevige regen kun je hem dan ook prima dragen.
Ben jij opzoek naar een degelijke hartslagmeter zonder te veel toeters en bellen? Dan is de Bryton Smart hartslagmeter misschien wel iets voor jou.
Voordelen
- Hartslagband zit comfortabel om de borst
- Te verbinden met je fietscomputer en je andere apparaten
- Koppelt snel
Nadelen
- Niet swimproof
- Geen extra functies
Waarom heb je een hartslagmeter nodig?
De belangrijkste reden voor het aanschaffen van een hartslagmeter is toch wel dat je er een stuk resultaatgerichter mee kan gaan trainen. Je kunt erg goed zien wat je hartslag is en hoeveel moeite je moet doen bij bepaalde inspanningen. Daarnaast kun je goed bijhouden of je vooruitgang boekt. Dit zie je aan hoe hoog de hartslag was bij soortgelijke trainingen en inspanningen.
Belangrijk bij het resultaatgericht trainen is dat je in hartslagzones gaat rijden. Met een hartslagmeter kun je natuurlijk zien wat je hartslag is en bij welke hartslagzone dit hoort.
Als beginnend fietser/sporter is een hartslagmeter dus nog niet zo zeer nodig. Maar voor de gevorderde fietser/sporter is hartslag meting erg belangrijk tijdens en na je rit/sportactiviteit.
Hartslagmeting via de borstband of het sporthorloge?
Tegenwoordig beschikken de sporthorloges ook over de hartslag meting functie. De reden waarom je beter een borstband kan kopen is omdat een borstband simpelweg de hartslag een stuk accurater maar vooral stabieler meet. Bij sporthorloges gebeurt het erg vaak dat je hartslag op eens heel anders is en vervolgens weer terugspringt.
Waar moet je op letten bij het kopen van een hartslagmeter?
Er zijn een aantal zaken belangrijk wanneer je ervoor hebt gekozen een hartslagmeter aan te schaffen. De belangrijkste zaken zijn de ANT+ en bluetooth verbinding, extra functies, comfort en waterbestendigheid.
ANT+ en bluetooth verbinding
Wanneer je hartslagmeter niet over ANT+ en bluetooth verbinding beschikt kun je ze niet laten verbinden met je apparaten en apps. Andersom is dat natuurlijk ook zo: Wanneer je bijvoorbeeld een fietscomputer hebt zonder deze verbindingen kun je de hartslagmeter(die wel ANT+ en bluetooth verbinding heeft) niet koppelen. Dit wordt nog weleens over het hoofd gezien, maar is natuurlijk essentieël want anders kun je de hartslaggegevens niet gebruiken en analyseren.
Extra functies
Tegenwoordig kunnen sommige hartslagmeters wel meer dan alleen je hartslag meten. Zo zenden sommige meters meerdere bluetooth signalen tegelijk uit, waardoor jij meerdere apparaten gelijktijdig kan koppelen aan de meter. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je bijvoorbeeld gaat fietsen en je wilt dat naast je fietscomputer ook je sporthorloge de hartslaggegevens binnen krijgt. Ook hebben sommige hartslagmeters een intern geheugen van 1 trainingssessie. Dit houdt in dat je zonder te koppelen met je apparaten/apps tijdens het sporten je hartslaggegevens van je laatst afgeronde trainingssessie alsnog kan uploaden en analyseren.
Comfort en waterdichtheid
Bij hartslagmeters die om borstband zit is het belangrijk dat deze band niet irriteert en gewoon comfortabel zit. Het zal kwa irritatie altijd wel wat meevallen tenzij je een hele gevoelige huid hebt. Maar toch zit er weldegelijk verschil tussen het comfort van de borstbanden. Een goed voorbeeld van een borstband met een uitstekend comfort is de Garmin HRM-Pro. Deze voel je als het ware amper zitten.
De hartslagmeters zijn verder vrijwel allemaal waterdicht en hiermee kun je dus ook met hevige regenval gaan fietsen. Als je de meter alleen wilt gebruiken tijdens het fietsen hoef je hier dus niet op te letten. Maar wanneer jij naast het fietsen ook graag zwemt zul je er rekening mee moeten houden dat niet alle meters swimproof zijn. Of je met de hartslagmeter kan zwemmen kun je bijna altijd wel vinden onder het product.
8 reacties