De Fietsers

De Garmin Edge 520
Review

Voor- en nadelen

Review

Om de Garmin Edge 520 zo goed mogelijke review te geven gebruik ik hem nu zelf al zo’n jaar. Deze Garmin is al jaren lang ontzettend populair bij de fietsers. Dit is te danken aan alle functionaliteiten die de computer je biedt en daarnaast de prijs die niet heel hoog ligt in verhouding tot andere fietscomputers/navigatie. Ook heeft Garmin natuurlijk een goede en betrouwbare naam. 

Of de Edge 520 bij jou past kom je verder in dit artikel te weten.

Design

Garmin edge 520

De Kleuren van de Edge 520 zijn zwart en wit. Dit geeft de fietscomputer een traditionele look. Daarnaast is het formaat van de fietscomputer niet te groot maar ook zeker niet te klein. Het scherm is 2.3 inch groot en dit is zeker groot genoeg om je trainingsgegevens en navigatie er vanaf te lezen. Het scherm is ook eigenlijk altijd wel goed af te lezen ook bij felle zon. Bij trainingsritjes in het donker kan je het scherm verlichten, waardoor je de trainingsgegevens en/of de navigatie kan blijven volgen. 

De afmetingen zijn 4,9 centimeter breed en 7,3 centimeter lang. Aan de zijkanten van het scherm zitten knopjes. Met deze knopjes bestuur je de fietscomputer ook. Hij heeft namelijk geen touchscreen. 

Verder weegt de fietscomputer zo’n 60 gram

Te koppelen sensoren

De Edge 520 kun je eigenlijk koppelen met alle sensoren die je nodig hebt tijdens je rit. Zo kun via ANT+ of bluetooth verbinden met de cadanssensor, hartslagsensor, snelheidssensor, vermogenssensor. Maar naast deze meest voor de hand liggende fietssensoren kun je ook verbinden met een aantal andere ANT+ en bluetooth smart verbindingen. Een voorbeeld hiervan is de verbinding met ANT+ lichten. Deze kun je dan via de Edge 520 besturen.

Navigatie

Garmin edge 520 fietscomputer

De Garmin Edge 520 maakt gebruik van fietsnavigatie. Zo kun je een route uploaden naar de Garmin en deze leidt je dan vervolgens naar de juiste weg. Overigens is deze navigatie niet perfect. Zo is de map wellicht wat minder uitgebreid dan je van Garmin verwacht. Ook zijn er geen gesproken navigatie functies. Wel hoor je wat gepiep als je dicht bij een punt zit waar je moet afslaan. 

Zelf heb ik regelmatig met de navigatie van de edge 520 gereden en heeft me altijd gebracht op de plaats van bestemming. Wel is het voorgekomen dat ik de verkeerde afslag nam. Dit komt omdat de kaart simpelweg niet heel uitgebreid is, maar over het algemeen lukt het me door goed op te letten wel om zonder al te veel hinder op de plaats van bestemming te komen

Gegevensvelden

Met de Garmin Edge 520 heb je de beschikking over 5 verschillende gegevensveld schermen. Per scherm kun je dan weer maximaal 10 gegevens laten weergeven zoals cadans, snelheid, vermogen enzovoort. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor sensoren je hebt en wat je wil zien tijdens je rit. Zo kun je bijvoorbeeld ook de temperatuur of de huidige tijd weergeven. 

Persoonlijk heb ik op het 1e gegevensscherm mijn cadans, hartslag, snelheid, afstand en timer staan. Hier kijk ik vrijwel mijn hele fietstraining naar. Op het 2e gegevensveld heb ik de gemiddelde snelheid en verbrande calorieën staan en mijn eventuele rondentijden. Dit bekijk ik een aantal keer per rit. In het derde gegevensveld heb ik mijn streef gemiddelde snelheid staan en hoever ik daar op gebied van tijd en afstand op voor loop of juist op achter loop. Als 4e heb ik nog de hoogte meters staan en een profiel van de laatste kilometers. En op het laatste veld heb ik de (navigatie)kaart staan. 

Dit is voor mij een prettig overzicht en zeker genoeg om met plezier aan mijn fietsrondjes te beginnen. Kwa gegevensvelden zal je niet veel kunnen verbeteren ten opzichte van de Edge 520.

Strava live segment en livetrack functie

De Garmin Edge 520 is ook zeker geschikt voor de fanatiekelingen. Zo maakt het gebruik van Strava Live segmenten. De Edge 520 was ook het eerste model die hier gebruik van heeft gemaakt. 

Door de Garmin met Strava te verbinden kun je segmenten opslaan als favoriete. Zo zie je het je favoriete segment nadert en zal je een melding krijgen, wanneer het segment begint krijg je nog een melding en als het afgelopen is nog één. Zo wordt je goed op de hoogte gehouden van je favoriete segment en de benen optimaal leegrijden om te strijden voor de KOM.

Om van deze functie gebruik te maken moet je tegenwoordig wel een Strava premium abonnement nodig

Naast de Strava live segment heb je ook een hele andere functie namelijk de livetrack functie. Deze kun je instellen om vervolgens zelf ingestelde contacten via een mail een link te delen waar je live locatie wordt gedeeld. Dit is erg handig bij eventuele ongelukken of materiaalpech. 

Connectiviteit

De Edge 520 kun je natuurlijk verbinden met je telefoon. Zo zal de Garmin je rit automatisch uploaden naar Garmin connect. Via Garmin connect kun je dan instellen dat hij je rit direct upload naar andere trainingsapps als strava en trainingpeaks. 

De verbinding vind overigens plaats via bluetooth. Zo kun je op het scherm ook een melding krijgen wanneer er iemand belt of als iemand een sms stuurt. Deze functie kun je inschakelen, maar natuurlijk ook uitschakelen. 

Conclusie

De Garmin Edge 520 is een zeer geschikt model voor eigenlijk alle fietsers. De Edge 520 biedt je namelijk alles wat je in de basis nodig hebt voor een fietscomputer. Eigenlijk is het alleen de navigatie functie die niet geweldig is. Maar voor alle fietsers die niet al te veel waarde hechten aan de navigatie is dit zeker een goede optie zijn. 

Een bijkomend voordeel is dat de Edge 520 zeer goed te betalen is in vergelijking met andere fietscomputers.

Vind je navigatie wel heel erg belangrijk dan is het aan te raden om even naar de Edge 530, de Edge 830 of de Edge 1030 te kijken.

Beoordeling

Algemene beoordeling
4/5
Prijs-kwaliteit verhouding
5/5

Eén reactie