Waar moet je op letten bij het kopen van fietsschoenen?
Zijn je oude fietsschoenen aan vervanging toe? of wil je voor het eerst fietsschoenen gaan aanschaffen, maar weet je niet zo goed waar je nou op moet gaan letten bij het kopen van fietsschoenen? Dat komt goed uit, want in dit artikelen ga ik je dit uitgebreid uitleggen.
Weet jij al waar je op moet letten b en ben je aan het zoeken naar de juiste schoen? Dan heb ik voor jouw een selectie gemaakt van de beste MTB schoenen en van de beste wielrenschoenen
Waarom zijn fietsschoenen nou zo belangrijk?
De belangrijkste reden achter het dragen van fietsschoen is nou eenmaal de snelheid. Doordat je met je schoenen zitten ingeklikt in de pedalen kun jij veel meer kracht uitoefenen op de pedalen dan wanneer je schoenen los zitten van de pedalen. Zo kun je als het ware duwen en trekken: Wanneer de pedaal boven is duw je hem naar beneden en wanneer die beneden is trek je hem weer naar boven. Zonder deze fietsschoenen is alleen het duwen mogelijk.
Daarnaast zorgt de stijve zool van de fietsschoen ervoor dat de trapefficiëntie een stuk hoger is. Een stijve zool beweegt zo min mogelijk mee bij een trapbeweging, waardoor de kracht zo goed mogelijk wordt omgezet in snelheid. Een normale schoen beweegt natuurlijk alleen al bij het duwen een stuk meer mee.
Naast het feit dat fietsschoenen je meer snelheid opleveren is het dragen van fietsschoenen ook een stuk veiliger. Ik heb het zelf een keer meegemaakt bij me op de fietsclub. Er was daar namelijk een jongen die zonder fietsschoenen reed. In zijn eerste echte wielrentraining ging hij al in de bocht onderuit, omdat zijn voeten weggleden van zijn pedalen. Bij mountainbiken is het risico dat dit gebeurt natuurlijk nog een stuk hoger. Vooral bij technische parcours waar je continu bochtjes maakt en heuveltje op en af gaat.
Wat is het verschil tussen MTB en wielrenschoenen?
Nu het duidelijk is waarom het dragen van fietsschoenen belangrijk is. Vraag je jezelf misschien af of er wel verschil tussen MTB en wielrenschoenen zitten. Het antwoord op die vraag is overduidelijk: Ja!
Het grootste verschil zit hem in de stijfheid. De wielrenschoenen zijn over het algemeen een stuk stijver dan MTB schoenen. De stijfheid zorgt ervoor dat de schoenzool tijdens het trappen zo min mogelijk tot niet meebeweegt. Zo haal je de maximale trapefficiëntie en dus de maximale snelheid.
De mountainbikeschoen is als het ware een stuk meer flexibel, wat handig is tijdens het lopen. Ook hebben de MTB schoenen vaak een rubberen laag aan de buitenzool, waardoor je een stuk meer grip hebt en een stuk makkelijker loopt. Dit hebben wielrenschoenen niet.
De MTB en race schoenen hebben natuurlijk ook andere plaatjes onder de schoenen. Het plaatje van de wielrenschoen is aanzienlijk groter en maakt gebruikt van 3 bevestigingspunten. Het MTB schoenplaatje is dus een heel stuk kleiner en heeft 2 bevestigingspunten.
Ook heb je voor deze schoenen natuurlijk andere pedalen nodig. De wielrenschoenen moeten worden ingeklikt in de zogenaamde Shimano SPD-SL of Look Keo pedalen, terwijl de MTB schoenen voornamelijk moeten worden ingeklikt in de Shimano SPD pedalen.
Ik heb ook artikelen gemaakt over de beste MTB en wielrenschoenen.
Sluiting van de schoen
Er zijn verschillende soorten sluitingen, die je schoen aan de bovenzijde sluiten. De meest bekende sluitingen. Zijn de klittenbandsluiting en draad/BOA sluiting
De klittenbandsluiting komt vooral voor bij de goedkopere fietsschoenen. Ook komt de klittenbandsluiting voor in combinatie met de BOA sluiting. De schoen is met klittenbandsluiting goed verstelbaar en vooral ook makkelijk verstelbaar. Het nadeel aan deze sluiting is dat het na verloop van tijd kan los kan laten en dat het niet zo strak kan worden getrokken dan bij de BOA sluiting het geval is. Voor de beginnend fietser is de klittenband sluiting overigens zeker genoeg
De BOA sluiting is tegenwoordig erg populair. Om de schoen vast te zetten en los te maken, dient er aan de BOA draaiknop te worden gedraait. Door de draaiknop vaster te draaien wordt het draad dat op de schoen zit aangedraait en dus strakker gezet. De BOA sluiting is erg licht en bovendien is het gebruiksgemak ook erg aantrekkelijk. De BOA sluiting komt dan ook vooral voor bij de duurdere fietsschoenen.
Zool
De zool is ook erg belangrijk in de schoen. Eerder heb ik al uitgelegd waarom de stijfheid van de schoen zo belangrijk. Carbon en composiet worden het meest gebruikt in fietszolen.
Carbon is heel erg stijf en hiermee haal je de maximale trapefficiëntie en dus de maximale snelheid. Daarnaast is carbon erg licht. Wel is carbon zoals je waarschijnlijk al wel weet erg duur.
Composiet is nou net wat minder dan carbon: Het is een stukje zwaarder en daarnaast is composiet natuurlijk ook niet zo stijf als carbon. Het wordt vaak gebruikt in de goedkopere fietsschoenen en daarmee dus erg geschikt voor de beginnende fietser.
Composiet en carbon worden wel vaak samen gebruikt in de zolen. Dit is niet zo duur als carbon zolen, maar wel iets duurder dan composiet zolen. Fietschoenen met een zool van carbon en composiet zijn vooral voor de fietsers die wel wat stijfheid willen hebben, maar er niet direct de hoofdprijs voor wil betalen.
Ventilatie, isolatie en waterdichtheid
Ventilatie is ook erg belangrijk in schoenen. Vooral in de zomer is het zeker niet erg om genoeg ventilatie in de schoen te hebben. Deze ventilatie vind vooral plaats aan de onderkant van de schoen, maar ook kunnen er aan de bovenkant van de schoen nog welleens ventilatiegaten zitten. De ventilatie zorgt ervoor dat je voeten niet snel oververhit zullen raken.
Van echt goede isolatie en waterdichtheid is bij veel fietsschoenen geen sprake, waardoor overschoenen in de winter echt nodig zijn. Maar natuurlijk zijn er ook fietsschoenen die goed bestand zijn tegen de kou en regen. Deze schoenen zijn overigens niet geschikt voor in de zomer, want daar zijn ze simpel weg veel te warm voor.
Een voorbeeld van een echte winterschoen, die bestand is tegen kou en regen is het plaatje hierboven. Klik hier voor deze schoen
Handige tips
Maat van de schoen
kijk altijd even bij de schoen die je wilt kopen hoe die valt. In het geval dat hij klein valt is het vaak verstandig om een maatje groter te bestellen.
Pasvorm
Heb jij brede voeten? Dan pas je niet in elke schoen, dus dan is het voor jou noodzakelijk dat de schoen ook breed valt. Dit is vaak wel te checken op de site waar je de schoenen wilt kopen.
Schoenplaatjes
Denk eraan dat je de schoenplaatjes apart moet kopen en dat die dus bijna nooit bij de schoenen zitten.
Prijs
De prijs van de schoen wil niet gelijk zeggen hoe goed de schoen is. Kijk daarom altijd goed naar de schoen en eventuele beordelingen.
Bekijk de beste MTB schoenen en de beste wielrenschoenen
3 reacties