De Garmin Edge 530
Review
Review
Na de enorm in de smaak gevallen Garmin Edge 520 is Garmin z’n uiterste best gaan doen om een nog betere fietscomputer te maken en dat is gelukt. Al lijken de Edge 520 en Edge 530 nog steeds wel een beetje op elkaar.
Design
De Garmin Edge 530 heeft toch wel een zeer modern uiterlijk. Verder valt hij niet heel erg op. Zo is het 2,6 inch scherm niet te groot maar ook niet te klein. Daarnaast is de kleur gewoon zwart en is dus ook niet heel opvallend.
Wel lijkt de Edge 530 kwa uiterlijk vrijwel identiek aan de Edge 830.
Verder weegt de Edge 530 76 gram en kun je het apparaat besturen met de knoppen aan de zijkant. De computer heeft namelijk geen touchscreen. Dit kan je zien als voordeel en als nadeel. Het ligt er namelijk maar net aan wat jouw voorkeur heeft.
Gebruikersgemak
Het besturen van dit Garmin apparaat is geen hogere wiskunde. Eigenlijk is het vrij simpel om te doen wat je wilt met dit apparaat. Wel heeft de Edge 530 natuurlijk geen touchscreen, maar met de knoppen aan de zijkant kan je zeer snel door alle menu’s bladeren. Ten opzichte van de Edge 520 werkt dit apparaat ook een stuk sneller. Eigenlijk vrijwel net zo snel als je smartphone.
Er zitten 7 knoppen aan de zijkanten van het scherm net als bij de Edge 520. Aan de onderkant heb je de ronde en start/stop knop. Deze kun je kun je heel goed gebruiken voor je fietsactiviteiten. Aan de linkerkant heb je 3 knoppen zitten. Met de onderste 2 kun je naar beneden en naar boven scrollen. De bovenste knop is bedoeld om je computer aan en uit te zetten. Aan de rechterkant heb je ook nog 2 knoppen zitten. De bovenste gebruik je om dingen aan te klikken zoals een nieuwe rit of iets uit het menu. De onderste gebruik je om terug te gaan. Deze knoppen sluiten dus op elkaar aan.
Er zijn best wat menu’s op de fietscomputer maar Garmin heeft er wel voor gezorgd dat alles nog gemakkelijk te vinden is.
Al met al is het gebruiksgemak van de Garmin Edge 530 dus best hoog.
Navigatie
De navigatie van het toestel is ten opzichte van de Edge 520 toch in grote mate verbeterd. Zo is de fietskaart een stuk uitgebreider en kun je gebruik maken van turn by turn navigatie. Deze navigatie werkt net als je het gewend bent van navigatie. Zo wordt er voor elke afslag aangegeven waar je naar toe moet. Daarnaast wordt ook de route aangegeven als je van de route bent afgegaan. Dit maakt het verkeerd rijden met deze Garmin toch wel erg lastig.
Wat voornamelijk indrukwekkend is van deze Edge 530 is hoe snel routes worden ingeladen. Routes kun je inladen via de Garmin Connect app of via de computer als je met een usb stick verbonden bent.
Dankzij de uitstekende GPS verbinding ben je ook zo verbonden.
Al met al is de navigatie van de Edge 530 toch een stuk beter dan die van de Edge 520. De Edge 530 komt op gebied van navigatie dichter in de buurt van de 830. Deze is alleen nog net iets uitgebreider.
Climb pro functie
De Edge 530 maakt gebruik van de climb pro functie. Dit is een best handige functie als jij weleens naar gebergtes gaat. Zo kun je nadat je een route hebt ingeladen zien of je nog langs wat echte klimmetjes gaat komen. Via bepaalde waardes wordt bepaald of het meegerekend wordt als een klim. De korte heuveltjes in Nederland worden niet meegerekend.
Van tevoren kun je dan zien hoelang de klim is, wat het profiel is, hoeveel meter je gaat stijgen en wat het gemiddelde stijgingspercentage is. Zo weet je een beetje wat je te wachten staat.
Tijdens de klim zie je waar je zit en hoeveel hoogtemeters je nog moet. Ook kun je zien hoeveel het stijgingspercentage is.
Wel is het zo dat de gegevens tijdens de klim soms niet helemaal goed zijn. Zo kan het best voorkomen dat je steiler of minder stijl aan het klimmen bent of dat je Garmin aangeeft terwijl je nog een meter of 20 moet. Maar al met al is het toch wel een leuke extra functie voor de klimmers onder ons.
Connectiviteit
Dankzij de bluetooth, wifi en ANT+ verbindingen kun je deze Garmin met ontzettend veel apparaten en sensoren verbinden. Denk bijvoorbeeld aan de cadans, snelheid, hartslag of vermogenssensor. Maar daarnaast bijvoorbeeld ook aan je smartphone.
Je kunt deze Garmin Edge 530 ook kopen met de zogenaamde performance bundel. Hierbij krijg je een hartslagband, cadans- en snelheidssensor meegeleverd. Klik hier voor deze aanbieding
Conclusie
De Garmin Edge 530 had de lastige taak om de Edge 520 te overtreffen. Dit is ze overigens zeker gelukt en hebben op gebied van navigatie en snelheid echt progressie geboekt. Wel is de fietscomputer/navigatie hierdoor wel wat duurder.
Verder maakt het apparaat gebruik van de climb pro functie speciaal voor de klimmers en de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat gewoon hoog.
In veel opzichte is de Edge 530 goed te vergelijken met de Edge 830 die toch nog iets uitgebreider maar zeker ook iets duurder is.
Dus ben jij opzoek naar een kwalitatief goed fietscomputer/navigatie die je met hoge snelheid doet functioneren en navigeren? Dan is de Garmin Edge 530 zeker wat voor jou.
Eén reactie