Waar moet je op letten bij het kopen van fietscomputer/navigatie
Wat het fietsen echt leuker maakt is een fietscomputer. Met een fietscomputer krijg je een mooi overzicht tijdens en mogelijk na je fietsrit. Vroeger gaven de fietscomputers de snelheid, tijd, gemiddelde snelheid en de afstand weer. Maar vandaag de dag zijn er fietscomputers met veel meer functionaliteiten. Bijvoorbeeld de fietsnavigatie, zo kun jij een route op de computer zetten of soms zelf met de fietscomputer maken en in deze route word je dan begeleid.
Voordelen van de fietscomputer
De fietscomputer is natuurlijk voor elke type fietser geschikt: wielrenner of mountainbiker, beginner of fanatiekeling. Dit komt vooral omdat het gewoon erg interessant is om je trainingsgegevens te zien. Door fietsgegevens te zien raak je ook meer gemotiveerd omdat je het de volgende keer dan weer kan gaan verbeteren.
Voor de beginnende fietser is het vaak de snelheid en de afstand die interessant en voldoende zijn om de fiets op te stappen. Beginnende fietsers hebben dan ook helemaal geen dure fietscomputer nodig. Tenzij je direct alle trainingsgevens wil zien en alle functionaliteiten wilt hebben. Ook voor de gevorderde fietser is een fietscomputer fijn. Gevorderde fietsers gaan vaak wel voor de wat duurdere modellen. Deze hebben dan ook meer functies.
Fietsnavigatie is ook erg handig wanneer je van afwisseling houdt.
Ik heb ook een artikel gemaak over de beste fietscomputers klik daarvoor hier.
Fietsnavigatie
Is fietsnavigatie wel een fietscomputer?
Ja! Fietsnavigatie is als het ware een fietscomputer met navigatie. Fietsnavigatie is natuurlijk erg handig om te gebruiken wanneer je ervan houdt om lange nog niet gereden routes te rijden. Je kunt routes op bijvoorbeeld een komoot aanmaken en vervolgens uploaden naar je fietscomputer. Ook zijn er modellen die via de computer zelf routes kunnen aanmaken. Dit wordt dan gedaan op basis van de door jou aangegegeven eindbestemming.
Voor de beginnende fietser die alleen maar de voor hem bekende routes rijdt. Is het natuurlijk niet noodzakelijk fietsnavigatie aan te schaffen. Dan is een fietscomputer zonder navigatie een betere optie. Een fietscomputer met navigatie heeft natuurlijk ook een hogere prijs.
Ik heb ook een artikel gemaakt over de beste fietsnavigatie klik daarvoor hier.
Sensoren
Waar je goed op moet letten bij het kopen van een fietscomputer is dat de sensoren er vaak niet bij worden geleverd. Deze moet je er dan apart bij kopen of al in huis hebben. De fietssensoren zorgen ervoor dat je meer inzicht krijgt in je fietsrit. De sensoren hebben vaak een ANT+ en/of bluetooth verbinding, zo zijn ze dan ook verbonden met de fietscomputer. Je hoeft dus vaak ook niet sensoren te hebben van het merk van de fietscomputer.
De hartslagsensor of wel hartslagmeter zorgt er zoals je natuurlijk aan het woord al kan aflezen dat je hartslag word gemeten. Wanneer je deze verbind met je fietscomputer krijg je de hartslaggegevens op de computer te zien.
De snelheid en cadanssensor zijn soms los van elkaar verkrijgbaar, maar er zijn ook sensoren die allebei doen. Iedere fietser wilt natuurlijk z’n snelheid weten en daarom is deze sensor ook het belangrijkste om te hebben. Daarnaast is de cadans een erg belangrijk begrip binnen de fietswereld. Een cadanssensor meet de aantal omwentelingen die je met je pedalen per minuut maken.
De vermogenssensor of wel de vermogensmeter meet simpel gezegd hoeveel vermogen de fietser levert. Vermogensmeters worden vooral gebruikt door de fanatiekere fietsers. Dit is natuurlijk ideaal om je vorm op de voet te volgen. Voor professionele fietsers zijn vermogensmeters natuurlijk onmisbaar.
Bedrading
De goedkopere fietscomputers maken vaak gebruik van bedrading tussen de fietscomputer en de snelheidssensor. Dit heeft het nadeel dat je ergens tussen kan komen met het draad, bijvoorbeeld in iemand anders z’n stuur. De kans dat dit gebeurt kan natuurlijk heel goed beperkt worden door het draad zo goed mogelijk weg te werken.
Ook zorgt loshangend draad voor een klein beetje meer luchtweerstand. Dit gaat natuurlijk niet over een groot luchtweerstands verschil, maar toch zou de veeleisende fietser dit willen vermijden.
Wat we stiekem misschien nog wel het grootste nadeel vinden aan bedrading is dat het er niet zo strak en er dus minder mooi uitziet. Fietscomputers met bedrading zijn wel goedkoper.
Display en waterdichtheid
Waterdichtheid is niet onbelangrijk bij een fietscomputer. Ook al ga je alleen de deur uit bij droog weer, een harde plensbui valt soms niet te voorspellen en je wilt natuurlijk niet dat je (dure) fietscomputer kapot gaat.
Je kunt altijd wel achterhalen wat de waterdichtheid van de fietscomputer is. De waterdichtheid van het apparaat wordt vaak weergeven met het zogenaamde IPX. IPX 1 is niet waterdicht en IPX8 volledig waterdicht. Vaak hebben de duurdere modelen wel een goede waterdichtheid. Toch zou ik altijd even aanraden dit te checken.
De display kan verschillende groottes hebben. De display zijn over het algemeen sowieso al vrij compact. Dit is zo omdat het aerodynamische nadelen zou hebben als je een soort tablet voor je neus zou hebben. Toch zit er wel degelijk verschil in de groottes van displays. Wanneer jij graag een grote display wilt hebben dan moet je hierop gaan zoeken. Er staat bij iedere display wel hoeveel inch het scherm is.
Ook zit er verschil tussen de afleesbaarheid van de displays. Bij felle zon is het erg fijn dat je het scherm nog goed kunt zien. Dit is zeker niet bij elke fietscomputer het geval.
Batterij of accu
Tot slot zit er nog verschil tussen fietscomputers met batterijen en accu’s. De goedkopere modellen hebben vaak batterijen en de duurdere modellen accu’s. Het nadeel van batterijen is dat je ze om de bepaalde periode moet omwisselen en dus ook nieuwe moet kopen. Dit hoeft niet duur te zijn, want je kan meestal echt wel een tijdje door met een batterij. Het voordeel van accu is dat hij oplaadbaar is en dus heel lang meegaat.
Het nadeel van de accu is de batterijduur. Wanneer jij vaak lange afstanden fietst is het natuurlijk belangrijk dat de accu deze rit volledig kan bijhouden. Gelukkig kunnen de moderne Garmin’s soms wel 20 uur mee. In dat geval kun je dus gerust een fietscomputer met accu aanschaffen.
klik hier voor de beste fietscomputer/navigatie
2 reacties